B.Com (Hons.)

Course Overview

  • Campus
    Patel Nagar, Dehradun, Uttarakhand, India
  • Institute
    SGRR Institute of Technology and Science
  • Eligibility
    Intermediate(10+2)in commerce stream with minimum 50% marks.
  • Duration
    3 Years

Fee Structure of Shri Guru Ram Rai University for the Session 2018-2019 (w.e.f. 05-06-2018)

Fee Structure for Uttarakhand Domicile Quota (After 26% rebate)

Total Course Fee = INR 2,07,800/-

Fee Installments 1st 2nd 3rd 4th 5th 6th
Admission Fee# 10,000          
Tuition Fee 23,100 23,100 23,100 23,100 23,100 23,100
Other Fees 3,900 3,900 3,800 3,900 3,800 3,900
Development Fee 1,500 1,500 1,500 1,500 1,500 1,500
Enrollment Fee 2,000          
University Exam Fee 3,000 3,000 3,000 3,000 4,000 4,000
Security Deposit* 5,000          
Total (INR) 48,500 31,500 31,400 31,500 32,400 32,500

Fee Structure for All India Quota

Total Course Fee = INR 2,56,400/-

Fee Installments 1st 2nd 3rd 4th 5th 6th
Admission Fee# 10,000          
Tuition Fee 31,200 31,200 31,200 31,200 31,200 31,200
Other Fees 3,900 3,900 3,800 3,900 3,800 3,900
Development Fee 1,500 1,500 1,500 1,500 1,500 1,500
Enrollment Fee 2,000          
University Exam Fee 3,000 3,000 3,000 3,000 4,000 4,000
Security Deposit* 5,000          
Total (INR) 56,600 39,600 39,500 39,600 40,500 40,600

Note:

  • Uniform Fee Extra
  • Fee subject to revision from time to time.
  • The Institute without any prejudice reserves the right to change or delete any information without any prior information.

Bachelor of Commerce is a bachelor degree in commerce and related subjects. The course is designed to provide students with a wide range of managerial skills and understanding in streams like finance, accounting, taxation and management. The course covers a number of subjects during its study period. B.Com mainly focuses on Accounts, Mathematics and Economics. B.Com graduates have endless opportunities to enhance their prospects and that depends on their interests as well as their applications.  It helps to develop global business perspective, knowledge, skills and experience among students to enhance their career and get jobs in the Government, Non-profit sector as well as private business.

If the candidate wants to go for jobs instead of a Post-graduation then there are several jobs waiting across sectors like retail etc. The candidates can apply for jobs in private as well as government sector. In order to get job in the government sector candidates will have to appear and qualify in various competitive exams. For example UPSC carries out various exams like the CGLE, CMLE, Civil service exams etc. Candidates can also apply for various jobs in banking sector for clerical or PO grade if they have more than 55% of marks. Some other jobs after B.Com are CDS, Journalism; different jobs in advertising, accounting jobs in various firms, Air force accounts etc. Candidates can also work as junior associate in different KPO’s, international trade firms and so on. Tax audit assistance position is another entry job for B.Com graduates.

Some of the higher studies options after B.Com Honors are mentioned below:

  • C.S
  • CA
  • CRISIL Certified Analyst Program (CCAP)
  • Diploma in Banking & Financial Services(HDBFS)
  • Executive MBA
  • Executive Program in Applied Finance - IIM Calcutta
  • I.C.W.A.
  • International Post Graduate Diploma in Risk Management
  • LLB
  • M.Com
  • Master in Financial Management (MFM)
  • Master in Management Studies (M.M.S.)
  • Master in Retail Management
  • Master of Business Administration (MBA)
  • Master of Marketing Management (M.M.M.)
  • Master’s Degree in Human Resources Development Management (MHRDM)
  • Master’s Degree in Marketing
  • Master’s in Business Studies (M.B.S.)
  • Masters in Financial Management (MFM)
  • Masters of Business Administration (Information Technology)- MBA-IT
  • Masters Program in International Business (MPIB)
  • Post Graduate Diploma In Management

Q1. Can I enroll myself for a certificate language course along with my regular graduation course?

Ans. Yes, many colleges offer part time certificate courses in office management, foreign languages etc. However, it is advisable not to enroll yourself for any of these during the 1st year. In first year try to understand how your regular course works and you can plan about your certificate course accordingly.

Q2. Will there be any disadvantage for gap year students?

Ans. No, all you need are the necessary documents.

Q3. After the declaration of the cut-off, are students given admission on the first come first serve basis?

Ans. Admission in the college is based on first come first serve policy.

Q4. Are there special seats for NCC cadets/NSS?

Ans. The University has no special quota for NCC/NSS in any of the colleges.

Q5. I have studied both commerce and accounts in my class XII. Which subject will I have to choose for my best four?

Ans. You can choose both the subjects in your best four.

Q6. Once I have taken admission in a particular subject, can I change my subject during the course of study or after completing first year?

Ans. You can change your subject only before the last date of admission provided seats are available and you meet the requisite cut off.

Q7. From where can I get information about admission?

Ans. You can get information about admission from the following sources:-

  • University website: http://www.sgrrits.org
  • University Information Centre- Phone no (0135) 2721763, 2726209, 2726435, 2726457 Mob.:07248889111, 07248889222
  • You can visit Admission Cell Address :Shri Guru Ram Rai Institute of Technology & Science, Patel Nagar, Dehradun - 248001 (Uttarakhand)
  • Fax: (0135) 2721762
  • Email : info@sgrrits.org, admissions@sgrrits.org

Q8. Do a candidate required in-person on the day of admission?

Ans. Yes, candidate must be present on the day of admission in the college along with the desired documents.

Q9. Can I take admission in two different/same courses in different colleges after declaration of a cut off?

Ans. No, you cannot take admission simultaneously in two different courses or same courses in different colleges. In case you take admission at two places, your admission will be cancelled from both the colleges/courses.

Q10. I have appeared in class XII exam from Uttarakhand. Will I get an advantage of being from Uttarakhand?

Ans. Yes, you will be provided fee concession of about 26% only in total fee, provided you have a domicile certificate of Uttarakhand.

Q11. I have completed my class XII from NIOS (National Institute of Open Schooling can I get admission in regular college?

Ans. Yes, you can get admission in regular course provided you have applied in that course / college and meet the cut off.

 

Testimonials

 

Students

Alumni